Rakytník rešetliakový

Rakytník rešetliakový – Oleum hippophaes

V ľudovom liečiteľstve na Sibíri, v Mongolsku a niektorých oblastiach Číny bol rakytník známy už v dávnej minulosti.

rakytnikOlej z rakytníka sa užíva  pri liečbe a prevencii pľúcnych, zažívacích, pečeňových i kĺbových ochorení, ale tiež v miestnej kozmetike. Pomáha pri zahlienení a zápaloch pľúc, hojí sliznice, vredy žalúdka i dvanástnika, reguluje krvný obeh. Urýchľuje proces hojenia rán, stimuluje regeneračné procesy, má pozitívny vplyv na choroby pečene. V tibetskej tradičnej medicíne patrí medzi vysoko efektívny regeneračný prostriedok, ktorý sa používa aj pri kardiovaskulárnych chorobách a intoxikáciách. Má unikátnu skladbu vitamínov a biologicky aktívnych látok na liečbu kardiovaskulárnych chorôb, najmä aterosklerózy aj dystrofických procesov v myokarde. Celkovo zlepšuje zdravotný stav, dochádza k obmedzeniu stavov stenokardia aj porúch vegetatívne cievnych, predchádza zápalu žíl, normalizuje sa arteriálny tlak. 

Má antidepresívne a antistresové účinky. Napomáha vylučovaniu škodlivých látok z tela. Rozpúšťa hlieny, podporuje liečbu pľúcnych, obličkových a pečeňových ochorení. Je alternatívou pri liečbe rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a kožných chorôb. Pôsobí ako biogénny stimulátor a celkovo posilňuje organizmus. Zlepšuje mentálnu čulosť a inteligenčný kvocient IQ.

Rakytníkový olej – vnútorné i vonkajšie použitie
Vnútorne ako preventívna dávka sa odporúča 3 x 1 čajová lyžička denne v priebehu jedla. Najlepšie je užívať olej priamo. Tí, ktorí cítia horkastú chuť oleja, môžu si ho pridať do jogurtu, kefíru alebo kyslého mlieka.

V prípade liečby  pokožky sa aplikuje zvonka ako olejový obklad. Olej sa nanáša na kožu zbavenú nečistôt, prikryjeme bohato navrstvenou gázou, ktorú vymieňame podľa potreby, až do úplnej regenerácie problematického miesta.

V ojedinelých prípadoch sa môže pozorovať prechodný vedľajší účinok – pocit pálenia kože. Ďalej sa používa na výplachy ústnej dutiny a krku, a tiež ako zložka pleťových a vlasových masiek. Olej je možno miešať s krémom, balzamom a olivovým olejom.

Comments are closed